Australienii de la Oz Minerals, interesați în continuare de preluarea Cupru Min: „Vom monitoriza situația. Dacă se reia licitația, vom analiza opțiunile”

Australienii de la Oz Minerals, interesați în continuare de preluarea Cupru Min: Vom monitoriza situația. Dacă se reia licitația, vom analiza opțiunile
Publicat: 06/06/2012, 19:05
Actualizat: 30/07/2014, 01:23

Australienii de la Oz Minerals ar putea fi încă interesați de achiziția Cupru Min, în ciuda faptului că grupul australian a pierdut licitația organizată luna trecută de statul român pentru mina de cupru din România, scrie Sidney Morning Herald.

Compania a confirmat că urmărește în continuare situația Cupru Min, pe fondul informațiilor potrivit cărora negocierile cu ofertantul câștigător – Roman Copper – au eșuat.

Publicația scrie despre canadienii de la Roman Copper că nu au îndeplinit termenii și condițiile guvernului român pentru vânzarea Cupru Min Abrud. Roman Copper a agreat tardiv termenii și condițiile puse de statul român, la mijlocul lunii aprilie, dar guvernul român a adoptat o atitudine fermă și a declarat că negocierile cu firma canadiană au eșuat, iar procesul de vânzare a Cupru Min Abrud va fi reluat.

„Acest lucru ar putea acorda companiei Oz Minerals o a doua șansă în achiziția Cupru Min și a activelor sale, mina de la Roșsia Poieni”, comentează autorul articolului.

În plus, directorul general al Oz Minerals, Terry Burgess, a declarat că firma sa nu a fost abordată de autoritățile din România pentru a-și reînnoi oferta, dar că va continua să urmărească evoluția procesului de reluare a licitației.

‘Dacă va reveni în actualitate o vom evalua (o nouă ofertă – n.r.) Ceea ce se va întâmpla în continuare depinde de grupul care a câștigat licitația, de Guvernul român și de agenția implicată în procesul de vânzare. Și cred că, dacă vom fi interesați, va trebui să reevaluăm activul în raport cu celelalte oportunități pe care le urmărim”, a spus Burgess.

Oz Minerals are în plan achiziția de noi mine de cupru și aur, urmărind să investească în acest scop un miliard de dolari în acest an.

Unii dintre investitorii locali s-au arătat dezamăgiți de interesul Oz Minerals pentru o societate de talie mică, precum Cupru Min, dar Burgess a declarat Oz Minerals a avut acces la informații care nu au fost făcute publice. „Mina (de la Roșia Poieni -n.red.) are o durată de viață de un deceniu și ar putea produce până la 150.000 de tone de cupru în fiecare an”, a explicat el.

Burgess a confirmat că are în atenție inclusiv mine de cupru și aur din Peru, Chile, Zambia, Botswana și Australia, cu active de diferite niveluri, de la unele mici, până la unele dintre cele mai dezvoltate.

Firma canadiană Roman Copper a câștigat luna trecută licitația pentru preluarea pachetului integral de acțiuni al Cupru Min, la prețul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste prețul de pornire a licitației, de 57,3 milioane euro.

Termenul de semnare a contractului a expirat însă vineri, 6 aprilie, dar firma canadiană a refuzat să depună într-un cont bancar o garanție pentru investițiile de mediu, să achite în maximum o lună de la avizul Consiliul Concurenței prețul pentru acțiuni și să accepte publicarea documentului de privatizare, asftel că acordul nu a fost semnat.

Statul român a anunțat la expirarea termenului limită pentru privatizarea Cupru Min Abrud că va relua licitația pentru vânzarea Cupru Min, după eșecul negocierilor cu firma canadiană Roman Copper.

La licitația cu strigare pentru vânzarea pachetului integral de acțiuni al Cupru Min s-au înscris, în afară de Roman Copper, alte trei companii, respectiv Oz Minerals (Australia), Dundee Holding BV (Olanda) și Ellatzite Med Ad din Bulgaria, ultima fiind însă descalificată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
'Furnicuța' Laura Cosoi, însărcinată pentru a 4-a oară, așa cum nu ați mai văzut-o! Ce...
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Elveția a câștigat Eurovision 2024, ediție controversată din cauza războiului din Gaza. Nemo a spart...
Cum și-a croit muza moștenitorului Alpin drumul până la lux și opulență. Bate orice scenariu...
Andreea Marin a SLĂBIT enorm! Acum arată la fel ca-n tinerețe, când a fost ofertată...
Duminica Tomii încheie Săptămâna Luminată. Tradiţii şi superstiții în prima duminică după Paşte
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
SEMAFOARELE se schimbă definitiv. NOILE REGULI de circulație pentru șoferi
Cea mai bună plăcintă cu brânză dulce. Umplutura e o explozie a gusturilor
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Cine a câștigat Eurovision 2024
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Rămășițele unei vaste așezări agricole veche de 7.000 de ani, găsite într-un „vid enorm” din...